Core - Inloggen

Inloggen in Visionplanner met multi-factor authenticatie

Voor het inloggen in Visionplanner wordt gebruik gemaakt van de beveiligingsmethode multi-factor authenticatie (MFA). In dit artikel leggen we uit hoe MFA werkt.

Beschikbaar voor:
Product Visionplanner
Module Core
Abonnement Niet van toepassing
Gebruikersrol Beheerder | Kantoormedewerker | Klantmedewerker

1. Algemeen

Om de veiligheid en betrouwbaarheid van de Visionplanner modules te waarborgen, wordt bij het inloggen gebruik gemaakt van multi-factor authenticatie (MFA).  MFA is een beveiligingsmethode waarbij twee of meer onafhankelijke referenties vereist zijn om toegang te krijgen tot Visionplanner. Deze referenties moeten uit verschillende categorieën komen: iets wat je weet (bijvoorbeeld een wachtwoord), iets wat je hebt (bijvoorbeeld een mobiel apparaat of een token) of iets wat je bent (biometrie zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning).

MFA wordt gebruikt bij het inloggen door alle gebruikers die met e-mail en wachtwoord inloggen in Visionplanner, dus zowel voor medewerkers van kantoren, medewerkers van klanten als voor externe stakeholders.

Let op: Bij het inloggen met Single Sign On (SSO) moet je voldoen aan het inlogbeleid dat is ingesteld in je eigen SSO-omgeving. De MFA die voor Visionplanner wordt gebruikt is dan niet van toepassing.

Om MFA te gebruiken, heb je een authenticator-app nodig. Deze app installeer je op je smartphone. De authenticator-app vraagt om een extra vorm van identificatie, zoals een vingerafdrukscan, gezichtsherkenning of het invoeren van een pincode. Pas nadat je de authenticator-app succesvol hebt kunnen openen, krijg je toegang tot je verificatiecode.

Tip: Enkele bekende authenticator-apps zijn de Microsoft Authenticator, Google Authenticator en 1Password. Het maakt niet uit welke authenticator-app je kiest om in te loggen in Visionplanner. Als je al een authenticator-app gebruikt, kun je deze ook gebruiken om in te loggen in Visionplanner.

Tip: Een authenticator-app op je smartphone is de meest gebruikelijke manier om MFA te activeren. Je kunt deze app ook op je computer of laptop gebruiken. Vaak betreft dit een aparte versie van dezelfde authenticator die je al op je smartphone hebt geïnstalleerd. Als je deze optie wilt gebruiken, vraag dan je systeembeheerder om advies over hoe je dit kunt instellen.

2. Multi-factor authenticatie activeren met de Microsoft Authenticator-app

Om de multi-factor authenticatie te activeren met de Microsoft Authenticator-app volg je de volgende stappen:

• Als je de Microsoft Authenticator-app nog niet op je smartphone hebt geïnstalleerd, zorg er dan voor dat je deze app eerst downloadt en installeert.
  • Open Visionplanner en log in met je e-mailadres en wachtwoord. Er verschijnt nu een scherm met 'Gebruikersgegevens' en een QR code.

Schermafbeelding 2024-06-14 105838

• Open de Microsoft Authenticator-app op je smartphone.

Let op: De beschrijving in dit hoofdstuk is gebaseerd op de Microsoft Authenticator-app. De werkwijze met de Google Authenticator-app vind je hier. De werkwijze met andere authenticator-apps is vergelijkbaar. Als je vragen hebt over het gebruik van een andere app, vraag dan je systeembeheerder om advies.

• Klik op het plus-icoontje (+) bovenaan het scherm om een account toe te voegen.

Schermafbeelding 2024-06-14 om 11.03.51

• Klik onder 'Welk soort account voegt u toe?' op 'Overige (Google, Facebook, enzovoort)'. Er opent nu een scherm om de QR-code te scannen.

Schermafbeelding 2024-06-14 om 11.29.06

• Scan met je smartphone de QR-code die in je browser staat.

Let op: Als het niet mogelijk is om de QR-code te scannen, kun je de gegevens ook handmatig invoeren in de Microsoft Authenticator-app. Klik in je browser op de link 'Kunt u niet scannen? Probeer dit' of op de link 'Nog steeds problemen' om de gegevens die je nodig hebt weer te geven. Klik vervolgens in de Microsoft Authenticator-app op de knop 'Of voer de code handmatig in' en neem de gegevens uit je browser nauwkeurig over in de Microsoft Authenticator-app.

Zodra je de QR code succesvol hebt gescand, verschijnt in de Microsoft Authenticator-app een nieuwe regel met 'Visionplanner Identity' en het e-mailadres waarmee je ingelogd bent. In die regel zie je ook een 6-cijferige verificatiecode met daarachter de tijd hoe lang de code nog geldig is. De teller telt af naar 0 seconden, waarna een nieuwe 6-cijferige verificatiecode verschijnt.

Schermafbeelding 2024-06-14 om 11.07.50

• Klik in je browser onderaan het scherm op de knop 'Continue'. Er verschijnt een nieuw scherm 'Gebruikersgegevens' waar je de verificatiecode uit je Microsoft Authenticator-app in kunt voeren.

Schermafbeelding 2024-06-14 111153

• Voer de 6-cijferige verificatiecode uit je Microsoft Authenticator-app in op het scherm in je browser.

Tip: Soms is een MFA-code nog maar kort geldig (bijvoorbeeld enkele seconden). Wacht dan even af tot er een nieuwe MFA-code verschijnt. Zo voorkom je dat je een MFA-code invoert die net verlopen is.

• Klik op de knop 'Verifiëren'. Op de achtergrond wordt gecontroleerd of de ingevoerde code geldig is. Zodra je een geldige code hebt ingevoerd, word je automatisch doorgestuurd naar de administratiemonitor van Visionplanner.

3. Multi-factor authenticatie activeren met de Google Authenticator-app

Om de multi-factor authenticatie te activeren met de Google Authenticator-app volg je de volgende stappen:

• Als je de Google Authenticator-app nog niet op je smartphone hebt geïnstalleerd, zorg er dan voor dat je deze app eerst downloadt en installeert.
  • Open Visionplanner en log in met je e-mailadres en wachtwoord. Er verschijnt nu een scherm met 'Gebruikersgegevens' en een QR code.

Schermafbeelding 2024-06-14 105838

• Open de Google Authenticator-app op je smartphone.

Let op: De beschrijving in dit hoofdstuk is gebaseerd op de Google Authenticator-app. De werkwijze met de Microsoft Authenticator-app vind je hier. De werkwijze met andere authenticator-apps is vergelijkbaar. Als je vragen hebt over het gebruik van een andere app, vraag dan je systeembeheerder om advies.

• Klik op het plus-icoontje (+) onderaan het scherm om een account toe te voegen.

Schermafbeelding 2024-06-14 om 12.25.07

• Selecteer 'QR-code scannen'. Er opent nu een scherm om de QR-code te scannen.
  • Scan met je smartphone de QR-code die in je browser staat.

Let op: Als het niet mogelijk is om de QR-code te scannen, kun je de gegevens ook handmatig invoeren in de Google Authenticator-app. Klik in je browser op de link 'Kunt u niet scannen? Probeer dit' of op de link 'Nog steeds problemen' om de gegevens die je nodig hebt weer te geven. Selecteer vervolgens in de Google Authenticator-app de optie 'Instelsleutel invullen' en neem de gegevens uit je browser nauwkeurig over in de Google Authenticator-app.

Zodra je de QR code succesvol hebt gescand, verschijnt in de Google Authenticator-app een nieuwe regel met 'Visionplanner Identity' en het e-mailadres waarmee je ingelogd bent. In die regel zie je ook een 6-cijferige verificatiecode met daarachter de tijd hoe lang de code nog geldig is. De teller telt af naar 0 seconden, waarna een nieuwe 6-cijferige verificatiecode verschijnt.

Schermafbeelding 2024-06-14 om 15.00.24

• Klik in je browser onderaan het scherm op de knop 'Continue'. Er verschijnt een nieuw scherm 'Gebruikersgegevens' waar je de verificatiecode uit je Google Authenticator-app in kunt voeren.

Schermafbeelding 2024-06-14 111153

• Voer de 6-cijferige verificatiecode vanuit de Google Authenticator-app in op het scherm in je browser.

Tip: Soms is een verificatiecode nog maar kort geldig (bijvoorbeeld enkele seconden). Wacht dan even af tot er een nieuwe verificatiecode verschijnt. Zo voorkom je dat je een verificatiecode invoert die net verlopen is.

• Klik op 'Verifiëren'. Op de achtergrond wordt gecontroleerd of de ingevoerde code geldig is. Zodra je een geldige code hebt ingevoerd, word je automatisch doorgestuurd naar de administratiemonitor van Visionplanner.

4. Inloggen met de MFA verificatiecode

Bij het inloggen in Visionplanner wordt volgens een vastgesteld beleid gevraagd om de MFA verificatiecode in te voeren. Zodra er gevraagd  wordt om de verificatiecode volg je de volgende stappen om in te loggen:

• Open de authenticator-app.
  • Zoek het account met Visionplanner Identity en het e-mailadres waarmee je ingelogd bent.
  • Voer de 6-cijferige verificatiecode vanuit de authenticator-app in op het scherm in je browser.

Tip: Soms is een MFA-code nog maar kort geldig (bijvoorbeeld enkele seconden). Wacht dan even af tot er een nieuwe MFA-code verschijnt. Zo voorkom je dat je een MFA-code invoert die net verlopen is.

• Klik op 'Verifiëren'. Op de achtergrond wordt gecontroleerd of de ingevoerde code geldig is. Zodra je een geldige code hebt ingevoerd, word je automatisch doorgestuurd naar de administratiemonitor van Visionplanner.

Let op:

- Elke 30 dagen wordt er standaard om je MFA verificatiecode gevraagd.

- Op andere momenten wordt alleen gevraagd om een geldige MFA verificatiecode in te voeren als dit volgens het ingestelde beleid nodig is, bijvoorbeeld bij het inloggen vanuit een andere wereldregio, gelijktijdig inloggen op meerdere computers, enzovoort. Dit beleid wordt bepaald door Microsoft, Visionplanner heeft hier geen invloed op.

- Sommige authenticator-apps hebben een functie waarmee MFA verificatiecodes automatisch worden ingevuld. Deze functie kan ook worden gebruikt in combinatie met het inloggen in Visionplanner. Als je deze optie wilt gebruiken, vraag dan je systeembeheerder om advies over hoe je dit kunt instellen.

Lees meer

Wat moet ik doen als mijn MFA-code niet werkt?
Registreren als gebruiker in Visionplanner
Uitnodigen gebruiker om zich opnieuw te registreren in Visionplanner