Samensteldossier uitwerken
  1. Support
  2. Compilation
  3. Samensteldossier uitwerken

Mutatieoverzichten toevoegen aan je dossier

In je dossier heb je de mogelijkheid om een mutatieoverzicht toe te voegen om het verloop van een post gedurende het jaar te laten zien. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een mutatieoverzicht kunt toevoegen.

Beschikbaar voor:
Product Visionplanner
Module Compilation
Abonnement Professional | Premium | Ultimate

1. Algemeen

Voor bepaalde rubrieken, zoals langlopende schulden, biedt de mogelijkheid om in het dossier per specificatieregel een mutatieoverzicht toe te voegen waardevolle inzichten voor zowel jou als je klant. Door het toevoegen van deze mutatieoverzichten kan je een gedetailleerd overzicht geven van hoe een bepaalde post zich gedurende het jaar heeft ontwikkeld. Dit helpt bij het creëren van transparantie en kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor kapitaalverstrekkers om een beter beeld te krijgen van de financiële situatie. Het toevoegen van mutatieoverzichten draagt dus bij aan een heldere en overzichtelijke rapportage.

2. Rubrieken waar mutatieoverzichten toegevoegd kunnen worden

Je kunt mutatieoverzichten toevoegen voor specificatieregels binnen bepaalde rubrieken. Hieronder vind je een overzicht van de rubrieken waarvoor het mogelijk is om mutatieoverzichten toe te voegen.

Materiële vaste activa Wettelijke reserves
Financiële vaste activa Statutaire reserves
Vooruitbetaald op voorraden Overige reserves
Voorziening dubieuze debiteuren Langlopende schulden
Vorderingen groepsmaatschappijen Kortlopende schulden
Vorderingen overige verbonden partijen
Vorderingen op aandeelhouders en deelnemingen
Overige vorderingen

3. Mutatieoverzicht toevoegen

Om een mutatieoverzicht toe te voegen aan je dossier volg je de volgende stappen:

• Open het dossier waaraan je een mutatieoverzicht toe wilt voegen.
  • Klik in het navigatiemenu op de knop 'Rapport'.
  • Klik op het onderdeel '90.60 Toelichting op balans'.
  • Klik op de knop 'Specificatie post' van de rubriek waar het mutatieoverzicht toegevoegd moet worden. Het formulier van de betreffende rubriek wordt nu geopend.
  • Ga naar sectie 'C Specificatie post' en klik achter de specificatieregel waaraan het mutatieoverzicht toegevoegd moet worden op de drie puntjes achter de specificatieregel.
  • Selecteer 'Mutatie toevoegen'. Onderaan het formulier wordt nu het mutatieoverzicht van deze specificatieregel toegevoegd.

Het mutatieoverzicht bestaat uit drie delen. Boven en onderaan staan tekstvakken waar vrije tekst ingevuld kan worden. In het midden kunnen de mutatieregels ingevoerd worden. De standen van het begin en het eind van de periode worden overgenomen uit de balans.

• Vul de tekstvakken in met de benodigde informatie.
  • Vul de omschrijving en de bedragen van de eerste mutatieregel in.
  • Voeg, indien van toepassing, extra mutatieregels toe door achter de eerste mutatieregel op de drie puntjes te klikken en dan 'Mutatie hiervoor' of 'Mutatie hierna' te selecteren.
  • Vul, indien van toepassing, de omschrijvingen en de bedragen van de overige mutatieregels in.
  • Controleer via de rapportweergave hoe het mutatieoverzicht in het rapport zal worden gepresenteerd.

Let op: Zolang er een nog te alloceren bedrag getoond wordt, sluit het mutatieoverzicht niet aan met de balanswaarde. Zorg er daarom altijd voor dat er geen nog te alloceren bedrag meer getoond wordt dor de juiste mutatieregels toe te voegen.

4. Mutatieoverzichten met vergelijkende cijfers tonen

Standaard worden mutatieoverzichten alleen getoond voor het huidige boekjaar. Om de vergelijkende cijfers van het vorige boekjaar toe te voegen aan het mutatieoverzicht, volg je de volgende stappen:

• Klik in het navigatiemenu op de knop 'Profiel'.
  • Klik op het formulier '1.a Profiel'.
  • Open sectie 'G Financiële rapportage'.
  • Zet achter '12. Mutatiestaten met vergelijkende cijfers tonen' het schuifje aan. De vergelijkende cijfers van de mutatieoverzichten kunnen nu op dezelfde wijze ingevoerd worden, zoals beschreven staat bij '3. Mutatieoverzicht toevoegen'