Accorderen en ondertekenen jaarrekening door de klant

Je accountant kan je uitnodigen om de jaarrekening te bekijken, te accorderen of te ondertekenen. Als laatste stap kun je de jaarrekening vaststellen en deponeren.

Video

Stap 1 | Log in bij Visionplanner en open het dossier

Als je een e-mail hebt ontvangen van je accountant klik je op de knop 'Aanmelden' in de e-mail. Nadat je bent ingelogd wordt automatisch het dossier geopend.

Als je geen e-mail hebt ontvangen log je zelf in bij Visionplanner en ga je naar het dossier Jaarrekening

• Klik op  Opties
  • Klik opDossier
  • Kies het juiste dossier
  • Kies in het menu Afronding > Accorderen en deponeren

Stap 2 | Controleer de stukken en geef akkoord

Om de stukken te bekijken, moet je ze eerst downloaden. Alles in orde? Dan kun je overgaan tot accorderen.

• Klik op de knop Doorgaan bij Akkoord klant
  • Check de tekst
  • Klik op de knop Accorderen

Als er meerdere gebruikers zijn met het recht voor 'accorderen' moeten deze eerst allemaal de jaarrekening accorderen.

Hoe het proces vervolgens verder gaat is afhankelijk van hoe jouw accountant te werk gaat. Als jouw accountant een verklaring afgeeft bij de jaarrekening en deze elektronisch wil ondertekenen, dan moet je even wachten tot dat is gedaan. Daarna ontvang je een e-mail met een uitnodiging voor de volgende stap. Als dit niet aan de orde is kan je direct verder met de volgende stap.

Stap 3 | Onderteken de jaarrekening

Je accountant kan jou vragen om de jaarrekening elektronisch te ondertekenen. Als hij dat niet doet sla je deze stap automatisch over en ga je verder met de volgende stap.

• Klik op de knop Doorgaan bij 'Ondertekening jaarrekening'.

• Klik op de knop Start tweestapsverificatie.

• Je wordt gevraagd om opnieuw aan te melden. Meld je opnieuw aan.
  • Je ontvangt een e-mail met een verificatiecode. Vul de verificatie code in Visionplanner in en klik op de knop Ondertekenen.

Als er meerdere gebruikers zijn met het recht voor 'accorderen' moeten deze eerst allemaal de jaarrekening ondertekenen. Daarna kan je verder met de laatste stap.

Stap 4 | Stel de jaarrekening vast en deponeer de jaarrekening

Wanneer iedereen heeft geaccordeerd en ondertekend, kun je de jaarrekening vaststellen en deponeren.

Wanneer er meerdere gebruikers zijn met het recht voor 'vaststellen' dan moeten deze eerst allemaal de jaarrekening vaststellen. De laatste gebruiker die vaststelt kan tot slot de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.

• Klik op de knop Doorgaan in het vakje Vaststellen en deponeren
  • Selecteer de Datum vaststelling
  • Klik op de knop Vaststellen en direct deponeren

Let op: Lukt het niet om op Vaststellen en direct deponeren te klikken? Dan heeft jouw accountant vergeten om die optie aan te zetten. Er zit niets anders op dan contact op te nemen met jouw accountant met het verzoek dit open te zetten.